De wedstrijd KSV1-Kilder1 van a.s. zondag is verzet naar dinsdag 17 september 20:00 uur...IN KILDER
ansicht1.jpg
Vorig jaar zijn wij als SV Kilder benaderd door Omroep Gelderland over een film van 1956 van ons dorp Kilder.Deze film zat in het Gelders Archief en onze vereniging was naar alle waarschijnlijkheid opdrachtgever.

Volgende week dinsdag 11 juni 2019 wordt de film het uitgezonden op Omroep Gelderland.
Hieronder het persbericht.

PERSBERICHT / OMROEP GELDERLAND / 4 JUNI 2019
Ons Dorp – Kilder: poetsdag met schilderachtig Montferland als decor

KILDER – In de elfde aflevering van Ons Dorp (11 juni) is de filmploeg van Johan Adolfs te vinden in Kilder, nabij Doetinchem. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar 1956 en geeft een unieke inkijk in het toenmalige leven in het Gelderse dorp.

Kilder komt keurig voor de dag: het lijkt wel of de voorjaarsschoonmaak net is begonnen. Overal zijn dames bezig met ramen lappen, poetsen en matten kloppen. Ze doen hun uiterste best om hun dorp zo fraai mogelijk neer te zetten. In de dorpsfilm gaan we een flinke stap terug in de tijd: de meisjes hebben fraaie strikken in hun haar, veel mannen dragen een alpinopet en paard en wagen zijn nog veel te zien op straat.

Slagerszoon Gerard Gerritsen (hij geeft ook commentaar bij deze dorpsfilm) is prominent in beeld. Eén keer wanneer hij met zijn bezorgfiets op pad gaat en een tweede keer al zagend in een dikke koeienschenkel. In de volgende scène zien we een talentvolle jonge acteur met een kapotte schoen door een plas water lopen. Dat vraagt om reparatie en dus komt een bezoek aan schoenmaker Bleekman uitgebreid in beeld. De winkeliers betaalden in de meeste gevallen zo'n 20 gulden voor dit soort reclame.

De filmers hebben daarnaast oog voor de mooie omgeving van Kilder. Naast de werkende en sportende bewoners is op de achtergrond regelmatig het prachtige landschap van het Montferland te bewonderen. Terug bij de dorpelingen is er aandacht voor de gymdames op het schoolplein, het zogenaamde ongeluk waarbij de EHBO te hulp schiet en de plaatselijke voetballers en handbalsters (SV Kilder was waarschijnlijk de opdrachtgever voor deze film). Tot slot meldt Schutterij Sint Jan zich voor de muzikale afsluiting van de opnamedag.

Ons Dorp
Ons Dorp portretteert aan de hand van historische opnames van filmmaker Johan Adolfs het Gelderse dorpsleven uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De serie komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland en de plaatselijke historische genootschappen.

Ons Dorp is elke dinsdag om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering online (terug)kijken? Dat kan via onze Facebookpagina en Uitzending Gemist.